lauantai 6. syyskuuta 2008

Virolaiset konfliktin tiellä

Viron puolustusvoimien komentaja kenraaliluutnantti Ants Laaneots on jälleen vetänyt Hitler- ja Stalin-kortit esiin. Laaneots syyttää Venäjää stalinismista ja Hitlerin kaltaisesta toiminnasta. Pidän kummallisena, että noin vastuullisessa asemassa oleva henkilö osoittautuu kuumakalleksi, joka epämieluisan tapahtuman tullen kaivaa tunnerekisteristään kaikkein jyrkimmät ilmaisut, mitä tietää. Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on osoittautunut yksipuolisuudessaan pettymykseksi ja näyttää olevan sukupolvikysymys, ennen kuin Viro pystyy rakentamaan heitä itseään hyödyttäviä suhteita Venäjään.

Venäjä ei tarvitse Viroa. Sillä on kylliksi kauppakumppaneita ja myös sopuisia naapureita. Viron kehitykselle olisi eduksi hyödyntää maan laajaa venäläisvähemmistöä, eikä sortaa sitä. EU:n painostuksesta tilanne on kohentunut, mutta kansanosien välillä on vieläkin syvää epäluuloa. Kanssakäymistä tehdään mieluummin keskenään ts. venäläiset käyvät tietyissä ravintoloissa ja virolaiset toisissa. Sen sijaan, että Viro rakentaisi itsestään siltaa Euroopan ja Venäjän välille, yleinen pyrkimys tuntuu olevan konfliktin tavoittelu.

En näe mitään yhtymäkohtia Etelä-Ossetian ja Viron välillä. Vaikka rajasopimusta ei olekaan hyväksytty. Jos Narva julistautuu itsenäiseksi, virolaiset hyökkäävät sinne ja aloittavat venäläisten lahtauksen, tilanne voi muuttua. Kovin kaukaa haetulta sellainen kehityskulku tuntuu, kun Virossa venäjän kielen käyttö on sentään sallittua. Virolla on kaikki sivistysvaltion mahdollisuudet kehittää hyviä suhteita Venäjään.

Presidentti Mauno Koivisto ei turhaan varoittanut Viron itsenäistyessä suomalaisia liian innokkaasta keskustelusta. Nyt on nähtävissä, kun EU:n ja NATO:n sateenvarjot ulottuvat Viron ylle, että Virossa on merkittäviä tahoja, jotka isomman suojasta heittävät kiviä aivan väärään suuntaan. Mitä isompi rettelö saadaan aikaiseksi, sitä parempi tuntuu olevan virolaisille. Toivottavasti virolaiset kasvavat pian aikuisiksi ja ryhtyvät tekemään yhteistyöhakuista reaalipolitiikkaa joka suuntaan. Tällä hetkellä Suomen on syytä lisätä etäisyyttä noin riehakkaaseen naapuriin. Kuten Paavo Lipponen totesi A+ -ohjelmassa, Suomi on yhteistyön rakentaja Euroopan ja Venäjän välillä.

Ei kommentteja: